Het Belang van Vitamine D voor Anti-Aging en Gezonde Huid
Het Belang van Vitamine D voor Anti-Aging en Gezonde Huid
11 augustus 2023 

Het Belang van Vitamine D voor Anti-Aging en Gezonde Huid

Vitamines, mineralen en andere stoffen worden vaak besproken als hulpmiddelen in de strijd tegen veroudering van onze cellen. Ingrediënten zoals vitamine C en collageen zijn bekend als ondersteunend voor het anti-aging proces. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor de aanmaak van nieuw collageen, wat resulteert in een vollere, stevigere en veerkrachtige huid. Maar er is één vitamine die vaak over het hoofd wordt gezien in dit proces: vitamine D.

Wist je dat vitamine D direct betrokken is bij maar liefst 520 DNA-processen, waaronder de vorming van nieuw bindweefsel? De aanmaak van bindweefsel en collageen is niet mogelijk zonder de juiste hoeveelheid vitamine D in ons lichaam. Helaas zien we in Nederland vaak een tekort aan deze vitamine, ondanks dat deze ook via voeding verkregen kan worden.

Het is verrassend, maar veel mensen hebben een tekort aan vitamine D, zelfs als het verkrijgbaar is via voeding. Dit komt doordat volgens de bekende theorie alleen tussen maart en september vitamine D aangemaakt kan worden. Alleen dan staat de zon hoog genoeg. Je kunt dit zelf testen door in de zon te gaan staan en te kijken of je schaduw korter is dan jezelf. Alleen als je schaduw korter is dan je eigen lengte, kan je huid vitamine D aanmaken. Deze vitamine wordt dan omgezet in pro-vitamine D, verwerkt in de lever en omgezet tot vitamine D. En vitamine D is onder andere essentieel voor het anti-aging proces.

Wanneer mensen bij mij in het Huidinstituut komen met vragen over anti-aging en behandelingen, vraag ik hen altijd als eerste om hun vitamine D-spiegel te laten controleren. Veel mensen hebben namelijk een aanzienlijk tekort aan deze vitamine. Om te werken aan anti-aging en diep in de huid nieuw collageen aan te maken, is het belangrijk om de vitamine D-spiegel te kennen.

In Nederland zijn we tevreden als de vitamine D-spiegel boven de 50 is, maar het blijkt dat je je nog beter en energieker voelt wanneer deze iets hoger is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de spiegel toxisch kan worden bij een te hoge waarde. Het is dus niet verstandig om zomaar een hoge dosering in te nemen. Het is belangrijk om eerst te achterhalen wat jouw lichaam nodig heeft. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van de supplementen van Cellics, die een veilige dagelijkse hoeveelheid van 25 microgram (1000 eenheden) vitamine D bevatten.

Maar wat dacht je van zonnebaden? Nu de lente is aangebroken, is het verleidelijk om in de zon te gaan zitten. Maar hier komt het verraderlijke aspect: zonlicht en anti-aging gaan niet altijd hand in hand. De zon is goed voor de aanmaak van

vitamine D in ons lichaam, maar overmatige blootstelling aan de zon kan ook schadelijk zijn voor onze huid en bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

Om optimaal te profiteren van de voordelen van vitamine D en tegelijkertijd de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon te vermijden, is het belangrijk om een gebalanceerde aanpak te hanteren. Hier zijn enkele tips:

  1. Krijg voldoende zonlicht: Blootstelling aan de zon is een natuurlijke bron van vitamine D. Probeer dagelijks 10 tot 15 minuten in de zon te zijn, bij voorkeur tijdens de vroege ochtenduren of late namiddag wanneer de zon minder intens is. Zorg ervoor dat je gezicht, armen en benen onbedekt zijn.

  2. Bescherm je huid: Hoewel zonlicht belangrijk is, is het essentieel om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Draag bij langere blootstelling aan de zon een hoed, zonnebril en kleding die je huid bedekt. Gebruik ook altijd een breed-spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF, zelfs op bewolkte dagen.

  3. Voeding: Vitamine D kan ook via voeding worden verkregen. Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel), eieren, melk, verrijkte ontbijtgranen en paddenstoelen bevatten natuurlijke bronnen van vitamine D. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet hebt dat rijk is aan deze voedingsmiddelen.

  4. Suppletie: Als je moeite hebt om voldoende vitamine D via zonlicht en voeding binnen te krijgen, kan het nemen van een supplement een goede optie zijn. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je met supplementen begint om de juiste dosering en veiligheid te bepalen.

Het handhaven van een gezonde vitamine D-spiegel kan bijdragen aan een gezonde huid, de productie van collageen ondersteunen en het verouderingsproces helpen vertragen. Echter, onthoud dat vitamine D slechts één component is van een uitgebreide anti-aging routine. Het is ook belangrijk om andere aspecten van huidverzorging en gezond leven in overweging te nemen, zoals het gebruik van antioxidanten, hydratatie, gezonde voeding en voldoende slaap.

Raadpleeg altijd een professional, zoals een dermatoloog of schoonheidsspecialist, voor advies op maat dat past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen