Intermittent Fasting en Living: Verbeter je Gezondheid en Vitaliteit | Suzan Oerlemans Huidinstituut
Intermittent Fasting en Intermittent Living: Boost je Vitaliteit!
30 november 2023 

Intermittent Fasting en Intermittent Living: Boost je Vitaliteit!

Als je bij mij in de praktijk komt voor een vitaliteitscheck, zijn er vaak mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren. Een van de methoden die ik aanbeveel voor meer vitaliteit is intermittent fasting. Dit betekent dat je je maaltijden binnen een korter tijdsbestek consumeert. Bijvoorbeeld door 3 grote maaltijden per dag te eten en tussendoortjes over te slaan. Je begint pas om 12 uur met eten, dus je kunt kiezen voor een late ontbijt of je ontbijt en lunch samenvoegen. Door dit te doen, geef je je lichaam de kans om te rusten en te werken aan vitaliteit, herstel en het verlagen van ontstekingen. Dit heeft niet alleen voordelen voor je huid, maar ook voor je algehele vitaliteit.

Een andere belangrijke factor is de juiste inname van eiwitten. Over het algemeen kun je stellen dat je per kilogram lichaamsgewicht 1 gram eiwitten nodig hebt als je niet intensief sport. Als je intensief sport, moet je naar 1,2 of 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht gaan. Naast eiwitten is het ook belangrijk om voldoende groenten en vezels binnen te krijgen. Goede eiwitten kunnen afkomstig zijn van vis en gevogelte. Probeer varkens- en rundvlees zoveel mogelijk te vermijden, maar je kunt zeker af en toe genieten van stooflappen of biefstuk, bij voorkeur van biologische oorsprong.

Door te kiezen voor slechts 3 belangrijke eetmomenten, volgen we eigenlijk de principes van onze voorouders. De oermens at namelijk ook op deze manier. Ze bewogen op een nuchtere maag, waardoor eerst vetverbranding plaatsvond voordat ze voeding tot zich namen. In onze moderne samenleving is alles zo gemakkelijk geworden. Als we wat meer moeite zouden doen, bijvoorbeeld door vaker te lopen of te fietsen, zouden we al zoveel meer beweging krijgen. En juist die beweging is zo belangrijk voor ons. Vind een vorm van beweging waar je blij van wordt.

Naast intermittent fasting is er ook intermittent living. Dit omvat bijvoorbeeld periodiek vasten, veel drinken en sauna's bezoeken, of bewegen in warme omstandigheden. Natuurlijke ritmes, zoals licht en donker, spelen ook een belangrijke rol. Door al deze aspecten toe te passen, kun je meer vitaliteit en balans vinden. Wat we in ons lichaam stoppen is van het grootste belang, dus het is het beste om niet de hele dag door verspreid kleine hapjes te eten.

Laten we samen werken aan een gezonder en vitaler leven door middel van intermittent living en de juiste voedingskeuzes. Je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen