Bescherm je Huid tegen Zonneschade - Suzan Oerlemans Huidinstituut
De Zon en Mijn Haat-Liefdeverhouding: Bescherm je Huid tegen Zonneschade
17 februari 2024 

De Zon en Mijn Haat-Liefdeverhouding: Bescherm je Huid tegen Zonneschade

De zon... een haat-liefdeverhouding die ik persoonlijk goed ken. Vroeger genoot ik ervan om in de zon te bakken, veel te vaak zonder de juiste bescherming. Nu zie ik duidelijk de zonneschade op mijn huid. Maar ondanks dat, houd ik nog steeds ontzettend veel van de zon.

Af en toe ga ik er bewust in zitten, wetende dat UVA- en UVB-stralen bijdragen aan huidveroudering. Maar wat doen deze stralen precies? Zowel UVA als UVB dringen diep in onze huid door en breken collageen en elastine af, wat zorgt voor verlies van elasticiteit. Hoewel de huid beschadigd kan herstellen, is volledig herstel niet altijd mogelijk als de schade te groot is.

De zon vermindert de veerkracht en het volume van onze huid aanzienlijk. Maar liefst 80 tot 95 procent van huidveroudering wordt veroorzaakt door zonschade. We weten allemaal dat verbranding van de huid schadelijk is, maar zelfs de volgende dag alweer blootstelling aan de zon kan het herstelproces belemmeren.

Wat je nu aan zonverbranding en zonneschade oploopt, kan op latere leeftijd zichtbaar worden. Dit is iets wat ik regelmatig zie in mijn Huidinstituut. Vrouwen komen verontwaardigd bij me langs, terwijl ze amper nog in de zon komen. Toch hebben ze last van vlekjes die op jonge leeftijd al zijn ontstaan door zonneschade. Plekjes die niet meer kunnen herstellen worden actinische keratose genoemd en kunnen zelfs veranderen in kwaadaardige cellen. Het is verstandig om verdachte plekjes te laten controleren. Dus onthoud: beschermen, beschermen en nog eens beschermen. Gelukkig zijn er tal van goede producten op de markt die kunnen helpen, en vergeet niet elke 1,5 uur opnieuw te smeren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen