Zo kunnen phytoceramiden je huidbarrière ondersteunen nu het kouder is
Zo kunnen phytoceramiden je huidbarrière ondersteunen nu het kouder is
05 januari 2021 

Zo kunnen phytoceramiden je huidbarrière ondersteunen nu het kouder is

Laten we het eens hebben over de huidbarrière. Onze huid is een orgaan met een aantal sleutelfuncties. De huid fungeert als een barrière: het wil vocht en goeds binnen houden, en het wil omgevingsinvloeden en irriterende stoffen buiten houden. Onze huidbarrière kan verzwakken of worden aangetast. Hierdoor wordt onze huid droger, gevoeliger en kunnen er bijvoorbeeld inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem ontstaan.

De huidbarriere krijgt het om diverse redenen te verduren. Sommige heb je zelf in de hand, en andere factoren krijg je erbij van buitenaf. Een van die factoren is het weer en de omgeving waarin je leeft: koud, droog, en vochtig weer kunnen je huidbarrière functie teisteren.

Hoe je je huidbarrière in de winter ondersteunt

Als het kouder is (of winter is) hebben we te maken met kou van buiten en vaak met een verwarmingssysteem van binnen. Dit soort omstandigheden dragen bij aan de toename van transepidermaal vochtverlies. Als de vochtigheid daalt, verliest je huid gemakkelijker water naar buiten.

Hoe kunnen we dit voorkomen? Richt je op ceramiden.

Ceramiden zijn belangrijke lipiden die van nature in onze huidcellen aanwezig zijn. Ze vormen de barrière tussen de buitenomgeving en ons lichaam, houden vocht vast en beschermen onze huid tegen beschadiging. Ceramiden kunnen worden beschouwd als een van de belangrijkste componenten voor het behoud van de barrièrefunctie, (aangezien het een van de bouwstenen is van onze huidcellen).

LEES OOK: GRAAN ETEN: WAAROM HET EIGENLIJK HELEMAAL NIET NODIG OF GEZOND VOOR JE IS.

Als je de huidbarrière beschouwt als bakstenen en metsel, kun je ceramiden zien als een onderdeel wat de bakstenen bij elkaar houdt. Als het metsel wordt afgebroken met scheuren en openingen, zal er water naar buiten glippen en kan er van alles binnendringen ( wat grote schade aanricht). Ze spelen dus een grote rol bij het gehydrateerd, stralend en jeugdig houden van je huid: aangezien hun primaire rol in de huidbarrière functie, het beschermen tegen waterverlies is.

Ceramiden kunnen, zoals de meeste dingen die in onze huid aanwezig zijn, na verloop van tijd uitgeput raken en door externe agressors. De allerbeste manier om deze op natuurlijke wijze aan te vullen, is door suppletie te gebruiken. Dit is dan ook de reden dat onze producten van Cellics hier ruim in voorzien zijn. Uiteraard moet je niet externe hydratatie overslaan. Vochtinbrengende crèmes zijn belangrijk voor elk huidtype in elke omgeving, maar als je je huid intern kunt helpen, dan is je huid daar extern ook bij gebaat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen