Voedingssupplementen voor Gezonde Mensen: Waarheid en Wijsheid
Het belang van voedingssupplementen voor gezonde mensen
07 juli 2023 

Het belang van voedingssupplementen voor gezonde mensen

Ik wil graag een moment nemen om met jullie te praten over iets wat mij na aan het hart ligt: voedingssupplementen. Misschien vraag jij je ook wel eens af of gezonde mensen eigenlijk wel voedingssupplementen nodig hebben. Er circuleren zoveel verschillende verhalen en meningen hierover. Dus wat is nu eigenlijk de waarheid en wijsheid hierachter? 

Wist je dat voedingssupplementen ontwikkeld zijn om ons gezond te houden? Ze zijn er niet alleen om mensen beter te maken wanneer ze ziek zijn, maar juist om te voorkomen dat we ziek worden. In onze moderne tijd is de voedingswaarde van ons voedsel in vergelijking met bijvoorbeeld het jaar 1975 drastisch afgenomen. Het is schrikbarend om te realiseren dat één witte kool uit 1975 evenveel vitamine C bevat als maar liefst 17 witte kolen uit 2020. En laten we eerlijk zijn, dat is behoorlijk lastig om allemaal op te eten. 

De hoeveelheid voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, is de afgelopen jaren enorm gestegen. Helaas is de aanbevolen dosering vaak niet in verhouding met wat ons lichaam werkelijk nodig heeft om vitaal en gezond te zijn. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is bedoeld om ziekten te voorkomen, maar dat betekent niet per se dat het ons ook daadwerkelijk vitaler maakt. 

Marjolein Dubbers beschrijft in haar boek 'Eet meer energie' dat we eigenlijk 25.000 calorieën per dag nodig hebben om aan onze vitaliteit te werken. Maar laten we eerlijk zijn, zo'n grote hoeveelheid calorieën willen we niet echt binnenkrijgen. Het is dan ook begrijpelijk dat we vaak tekorten hebben, terwijl een gebrek aan vitaliteit niet altijd direct zichtbaar is. 

Het is belangrijk om te beseffen dat tekorten wel degelijk een rol kunnen spelen. Neem bijvoorbeeld vitamine D, een provitamine die verantwoordelijk is voor zo'n 250 DNA-processen. Als je hier een tekort aan hebt, kunnen wel 250 DNA-processen stagneren. En hoewel je misschien niet ziek wordt, zou je met een optimale vitamine D-spiegel nog zoveel meer vooruitgang kunnen boeken op het gebied van vitaliteit. Hetzelfde geldt voor magnesium, vooral in periodes waarin we extra druk ervaren en ons brein overuren draait. Op zulke momenten kunnen we wel wat extra magnesium gebruiken. Een teveel aan magnesium komt zelden voor in dit soort situaties. 

Je kunt zelf testen hoeveel vitamine of magnesium je per dag nodig hebt. Neem op een nuchtere maag een stevige tablet magnesium in en herhaal dit elk uur. Op het moment dat je darmen beginnen te reageren, weet je dat je de dagelijkse dosis hebt bereikt. Dit kunstje kun je ook toepassen met vitamine C. 

Het kan dus zijn dat jij je uitstekend voelt bij een dagelijkse inname van 4000 milligram vitamine C. Vitamine C is immers goed voor je weerstand en je immuunsysteem. Daarom is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) die op de verpakking van voedingssupplementen staat niet de maximale dosis die je mag gebruiken, maar eerder de dosis om niet ziek te worden. Het is een totaal andere benadering.

Dus laat je niet misleiden door de vraag of gezonde mensen voedingssupplementen nodig hebben. Het gaat erom dat we vitaler en gezonder worden. Neem de regie over je gezondheid en ontdek welke voedingssupplementen jou kunnen ondersteunen op jouw pad naar een stralende huid en een vervuld leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen