HEB JE LAST VAN EEN ACNE UITBRAAK, OF IS DE HUID ZICHZELF AAN HET REINIGEN?
HEB JE LAST VAN EEN ACNE UITBRAAK, OF IS DE HUID ZICHZELF AAN HET REINIGEN?
31 maart 2020 

HEB JE LAST VAN EEN ACNE UITBRAAK, OF IS DE HUID ZICHZELF AAN HET REINIGEN?Als je huid zichzelf aan het reinigen is kun je dit type uitbraak verwarren met acne. Terwijl hier eigenlijk een groot verschil tussen zit. Het reinigen van de huid is een goede zaak!

Huidreiniging VS acne

Het zou kunnen ontstaan door gebruik te maken van een nieuw product. Hier kan je huid flink op gaan reageren. Op het eerste gezicht lijkt het ‘zuiveren’ van de huid op een volwaardige acne uitbraak – of misschien zelfs erger! De trigger gaat deze keer alleen niet over de binnenkant (denkt aan hormoonschommelingen, dieet en etc.). De puistjes zijn eigenlijk het resultaat van een huid die zichzelf aan het reinigen is. Huidreiniging is een proces waarbij de verstoppingen in je poriën naar de oppervlakte komen, alles komt daarbij in een keer naar boven.

Huidreiniging vindt plaats bij mensen met acne of mensen met een normale huid. Het komt wel vaker voor indien je acne hebt, omdat er in meer olie en meer blokkades in je poriën kunnen zitten. Maar het kan dus ook bij mensen voorkomen die geen acne hebben. Zij kunnen nog steeds microscopische blokkades in de poriën hebben, waardoor milde olie niveaus kunnen worden opgebouwd.

Dus waarom is het onderscheid zo belangrijk? 

Het antwoord is glashelder: omdat je misschien in de verleiding komt om te stoppen met het gebruik van een product terwijl het in feite werkt. En aan de andere kant: als je een uitbraak ervaart die niets te maken heeft met het zuiveren van de huid, weet je dat je misschien een reactionaire uitbraak doormaakt, en dus moet stoppen met het gebruik van dit nieuwe product.

LEES OOK: EEN DROGE HUID VERSUS EEN VOCHTARME HUID, DIT IS HET VERSCHIL EN ZO GA JE ERMEE OM.

Zo kun je zien of je breakout het resultaat is van huidreiniging:

  • Je bent begonnen met het gebruiken van een retinoïde, retinol-alternatief of hydroxyzuur. Deze producten stimuleren afschilfering en huidcel omslag, dus elk probleem wat diep in de poriën zit komt naar boven. Huidreiniging wordt meestal gemeld bij het gebruik van actuele retinoïden. Ingrediënten zoals retinol bevorderen de omzet van huidcellen en duwen blokkades in de poriën naar de oppervlakte van de huid.
  •  Als je net bent begonnen met het gebruik van een product zonder celvernieuwing actieve stoffen, zoals een hydraterend serum, is dit waarschijnlijk een normale uitbraak.
  • Het gebeurt binnen twee weken na het gebruik van een product. Omdat deze actieve stoffen snel beginnen te werken, zie je je dat de huid zich vrijwel meteen reinigt. Zodra het reinigen is voltooid, moet de huid helder blijven. Als je een product een maand hebt gebruikt en dan een pauze hebt, kan dit een ander probleem zijn.
  • Het gebeurt op olieachtige plekken op het gezicht. Als je een glimmende T-zone hebt, zal je huid zich waarschijnlijk daar reinigen – omdat het voor de hand liggend is dat je poriën congestie hebben in dat gebied. Als je ergens een nieuwe break-out hebt, zoals rond je haarlijn, is dat waarschijnlijk geen zuiverings-puistje en kan het een reactie zijn op iets anders, zoals een nieuw make-up product.

Je huid is zichzelf aan het reinigen, wat nu? Laat het een hele cyclus doorlopen (ongeveer 28 dagen). Je nieuwe behandelingen/producten zijn aan het werken, consistency is the key! Geef het de kans om haar werking te doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen